ЦСКАЛевскиЛудогорецБотев ПловдивЛокомотив ПловдивСпартак ВарнаАрдаСлавияЧерно МореБероеЛокомотив СофияПирин БлагоевградЦСКА 1948Ботев ВрацаЕтърХебър 1918КрумовградМанчестър СитиМанчестър ЮнайтедЛивърпулЧелсиАрсеналБайерн МюнхенБарселонаРеал МадридЮвентусИнтер

От Левски и ЦСКА до Ливърпул и Реал Мадрид – кои мачове не са за изпускане този уикенд?

0
Левски, ЦСКА, Ливърпул, Реал Мадрид
Левски, ЦСКА, Ливърпул, Реал Мадрид (Снимки: БТА)

След приключването на предпоследната международна пауза за 2024-а година, клубният футбол се завръща с пълна сила и има много интригуващи мачове, които да очакваме с нетърпение през уикенда.

В събота и неделя и в петте топ европейски лиги има изключително важни двубои, които ще ни дадат представа как може да се развия сезона на дадените отбори, макар дори още да не сме стигнали средата на кампанията. А у нас предстои най-големия мач – Левски срещу ЦСКА на Националния стадион.

Затова да не се бавим повече и да разгледаме десетте най-интересни двубои от предстоящия уикенд и защо не са за изпускане?

Левски – ЦСКА (събота, 19 октомври, 15:45 часа)

Да, определено ще започнем с, може би, най-чакания мач тази седмица у нас. Левски – ЦСКА винаги е разделяла България на две, а така ще бъде и в събота следобед, когато големите съперници ще се срещнат за първи път през сезона. Те трябваше да го направят още миналия месец, но заради смяната на кръговете се наложи да чакаме още малко.

И в двата отбора Станислав Генчев и Александър Томаш имат своите притеснения с контузени играчи, така че ще бъде интересно да видим на кои играчи ще заложат двамата специалисти.

Станислав Генчев
Ботев Пловдив - Левски, Станислав Генчев (Снимка: Официален сайт на ПФК Левски)

Левски влиза в сблъсъка след загуба с 0:1 в гостуването си на Ботев Пловдив и не може да си позволи нова грешна стъпка, ако иска да не изостане сериозно от Лудогорец в битката за титлата. ЦСКА също, обаче, беше разочарован преди паузата, губейки именно на Националния стадион с 0:1 от Септември София, което бе шесто поражение за армейците през сезона. Сега те ще са мотивирани до краен предел да стигнат до победата, която може наистина да преобърне кампанията им.

Мач с голям залог и изключителни емоции, а кой ще ликува – ?сини“ или ?червени“, можем само да гледаме в захлас и да разберем отговора.

Александър Томаш
Александър Томаш (Снимка: БТА)

Манчестър Юнайтед – Брентфорд (събота, 19 октомври, 17:00 часа)

Манчестър Юнайтед се завръща в игра, търсейки едва трета победа във Висшата лига за сезона, след като също не успя да отбележи попадение в последните си три мача от Лигата.

?Червените дяволи“ ще трябва да се справят със склонността на Брентфорд да бележат ранни голове, след като ?пчеличките“ откриваха резултата още първата минута на три от последните си четири мача от Висшата лига. В другата среща в този период те ?изчакаха“ да го сторят във втората минута.

Юнайтед не винаги реагира добре, когато допусне попадение, така че това може да бъде огромен тест за мениджъра им Ерик тен Хаг, който получи последен шанс да докаже, че заслужава да води 20-кратните шампиони.

Ерик тен Хаг
Астън Вила - Манчестър Юнайтед, Ерик тен Хаг (Снимка: БТА)

Борнемут – Арсенал (събота, 19 октомври, 19:30 часа)

Вицешампионът Арсенал ще играе преди своите своите директни съперници за титлата във Висшата лига този уикенд, което означава, че отборът на Микел Артета има възможност да окаже натиск върху Ливърпул и Манчестър Сити.

Победата край южното крайбрежие би качила ?артилеристите“ на върха на таблицата за една нощ. Мениджърът Микел Артета получи добри новини за Букайо Сака, който се очаква да бъде готов за игра, след като получи травма по време на мачовете на националния отбор на Англия, но капитанът Мартин Йодегард ще се завърне на терена най-вероятно другата седмица.

Арсенал
Манчестър Сити - Арсенал, Микел Артета дава наставления на "артилеристите" (Снимка: БТА)

Байерн Мюнхен – Щутгарт (събота,19 октомври, 19:30 часа)

Венсан Компани стартира ударно престоя си начело на Байерн Мюнхен, но преди паузата отборът му записа три последователни мача без успех. Това трябва да се промени този уикенд или поне на това се надяват на ?Алианц Арена, ако не искат да се окажат догонващи в битката за върха в Бундеслигата.

Сега в Бавария пристига вицешампиона от миналата година Щутгарт, който започна сезона колебливо и е в серия от четири поредни равенства във всички турнири. Тимът все още няма успех в Шампионската лига, но една голяма победа над Байерн в неговия дом може да даде на ?швабите“ на Себастиан Хьонес необходимия импулс.

Венсан Компани и Майкъл Олисе
Вердер Бремен - Байерн Мюнхен, Венсан Компани и Майкъл Олисе (Снимка: БТА)

Ювентус – Лацио (събота, 19 октомври, 21:45 часа)

И Ювентус, и Лацио са с нови треньори от този сезон в лицето на Тиаго Мота и Марко Барони. Сблъсъкът обещава да бъде много напрегнат, след като и двата тима са с равни точки – по 13, на третата и четвъртата позиция, съответно.

?Биаконерите“ все още нямат загуба през кампанията, но пък и не записа успех в последните си три мача у дома. Сега в Торино пристигат римските ?орли“, които имат своите проблеми в защитата, като са допуснали 11 попадения в седем мача. През годините Лацио се доказа, като един от неприятните съперници на ?старата госпожа“ и ще видим дали ще бъде така и този път.

Ювентус Лацио
Ювентус / Лацио (Снимки: БТА)

Селта Виго – Реал Мадрид (събота, 19 октомври, 22:00 часа)

Подобно на Арсенал, Реал Мадрид е в същата позиция в Испания, тъй като ще играе 24 часа преди лидера и свой голям съперник Барселона. Въпреки това, само победа със седем гола разлика над Селта Виго, всъщност би го извела на първо място.

Винисиус Жуниор, Килиан Мбапе и Едер Милитао нямаха междуародни задължения този месец и ще бъдат свежи за сблъсъка. Французинът де забърка в скандал по време на паузата, но въпреки това се очаква да играе през уикенда. Междувременно, ветеранът Лука Модрич е на прага да счупи голям рекорд на легендата Ференц Пушкаш, като стане най-възрастният играч, носил белия екип в историята.

Килиан Мбапе и Винисиус Жуниор
Бразилското крило на Реал Мадрид Винисиус Жуниор и френският нападател Килиан Мбапе (Снимка: БТА)

Уулвърхемптън Уондърърс – Манчестър Сити (неделя, 20 октомври, 16:00 часа)

Тъй като Арсенал играе в събота вечер, ще бъде ред на Манчестър Сити да направи своето изявление в битката за титлата във Висшата лига рано в неделя следобед.

?Вълците“ са на дъното на таблицата след изненадващото ужасното начало на сезона, като имат едва една от 21 възможни точки на този етап. Момчетата на Гари О‘Нийл, обаче, могат да почерпят вдъхновение от победата над ?гражданите“ на ?Молиню“ с 2:1 през миналия сезон. Дали Ерлинг Халанд и компания ще позволят нова подобна изненада, предстои да разберем.

Манчестър Сити
Отборът на Манчестър Сити (Снимка: БТА)

Ливърпул – Челси (неделя, 20 октомври, 18:30 часа)

Има голяма вероятност Ливърпул да е паднал до третото място във Висшата лига, докато настъпи първия съдийски сигнал за мача срещу Челси.

Това съперничество загуби от блясъка си през последните сезони поради изпадането на ?сините“ от водещата група отбори на английския футбол. Но сега лондончани изглеждат преродени при новия си мениджър Енцо Мареска. Те са в страхотна форма и ще се надяват, че Коул Палмър има ключовете да отключи най-добрата защита във Висшата лига.

Ливърпул, обаче, е домакин и трудно ще позволи да бъде надигран на своя ?Анфийлд“. Новият мениджър на ?червените“ – Арне Слот, пък ще иска да продължи с прекрасната си работа от началото на сезона, след като влезе в историята, като треньора, записал най-добър старт начело на отбора.

Арне Слот
Кристъл Палас - Ливърпул, Арне Слот (Снимка: БТА)

Рома – Интер (неделя, 20 октомври, 21:45 часа)

?Вълците“ от Рим продължават да буксуват сериозно от началото на кампанията, в която смениха легендата Даниеле Де Роси с Иван Юрич. Хърватинът записа добри резултати в първите си три мача начело, но преди паузата столичани загубиха от Елфсборг в Лига Европа и не успяха да победят опашкаря Монца.

Сега на ?Олимпико“ пристига шампионът Интер, който е в серия от три поредни успеха над ?джалоросите“ и ще иска да запише още една, за да не изостава от лидера Наполи.

Иван Юрич
Старши треньорът на Рома Иван Юрич (Снимка: БТА)

Барселона – Севиля (неделя, 20 октомври, 22:00 часа)

Младата звезда на Барселона – Ламин Ямал, се контузи по време на мачовете на националния отбор на Испания, но травмата му не е толкова сериозна и той ще бъде на разположение за ?Ел Класико“ срещу Реал Мадрид другата седмица. Но това означава, че няма да го видим в игра тази неделя срещу Севиля.

Водещият голмайстор на каталунците Роберт Левандовски също имаше проблеми след равенството на Полша с Хърватия, но ще бъде на линия за двубоя с анадалусийци.

Барселона бързо се върна на победния път след неочакваната загуба от Осасуна и записа победа над Алавес след хеттрик именно на Левандовски преди международната пауза и сега ще иска да загрее подобаващо и за големия сблъсък срещу вечния си съперник след седем дни.

Барселона, Роберт Левандовски
Депортиво Алавес - Барселона, радостта на каталунците след втория гол на Роберт Левандовски (Снимка: БТА)
Последвайте ни в Google Новиниgoogle news image
Автор
Димитър Георгиев
Димитър ГеоргиевДимитър Георгиев е български спортен журналист и анализатор. Завършва висшето си образование в Софийски университет със специалност българска филология.
Коментирай

Няма коментари.